Harde schijf fysiek vernietigen

Uw harde schijf fysiek vernietigen.

Harde schijven van bedrijfscomputers staan vol met vertrouwelijke data. Bijvoorbeeld documenten met klantgegevens en personeelsgegevens. Als oude harde schijven, of oude computers aan vervanging toe zijn, is het verstandig om deze oude datadragers te laten vernietigen. Hier kunt u lezen wat er wordt verstaan onder harde schijven vernietiging, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn van het vernietigen van harde schijven.

Waarom fysiek een harde schijf vernietigen?

U kunt de keuze maken om harde schijven fysiek te vernietigen. Dit kunt u zelf doen, doormiddel van een vernietigingsapparaat, of door een gecertificeerde datavernietiger in te huren.

Zelf uw harde schijf vernietigen

Regelmatig proberen mensen zelf een harde schijf te ‘vernietigen’. Bijvoorbeeld met een hamer of door een harde schijf meerdere malen op de grond te gooien. Voor het oog lijkt een harde schijf dan stuk te zijn, maar de data blijft vaak nog helemaal in tact. Zelf uw harde schijf vernietigen geeft u geen garantie dat alle data wordt vernietigd. Daarnaast is het een tijdrovende en inefficiënte aanpak, vooral als er meerdere harde schijven vernietigd moeten worden.

Uw harde schijf laten vernietigen

De beste oplossing is om een gecertificeerde datavernietiger in te huren. Zij kunnen uw harde schijven op komen halen in afgesloten inzamelingsmiddelen en met een beveiligd transportvoertuig. Achter gesloten deuren zullen de harde schijven fysiek vernietigd worden.

Hoe vernietigt een datavernietiger uw harde schijven?

Een gecertificeerde datavernietiger vernietigt harde schijven doormiddel van een shredder. Er worden geen chemicaliën of vuur gebruikt. Stuk voor stuk worden de harde schijven, indien gewenst, gescand en geregistreerd. Vervolgens worden de harddisks in de shredder geworpen waar ze vernietigd worden. De vernietigde harde schijven komen in kleine stukjes terecht in een grote opvangbak. Deze opvangbak bevat honderden vernietigde harde schijven die wachten om gerecycled te worden als restmateriaal.

CA+ en EA DMS-certificering.

Het is belangrijk om een gecertificeerde datavernietiger uit te kiezen. Certificeringen zorgen ervoor dat uw vertrouwelijke materiaal, in dit geval harde schijven, volgens de officiële regels vernietigd worden.

CA+-certificering

Datavernietigers die met CA+ zijn gecertificeerd zorgen ervoor dat al het aangeboden vertrouwelijke materiaal vanaf het transport tot en met de vernietiging in veilige handen is en niet door onbevoegden kan worden ingezien. Daarbij waarborgt deze certificeringsregeling een efficiënt en gesloten vernietigingsproces.

EA DMS-certificering

De EA DMS-certificering (European Association for Data Media Security) heeft veiligheidsklassen opgesteld voor het vernietigen van harde schijven. In totaal zijn er vijf verschillende veiligheidsklassen, A t/m E. Hierbij is veiligheidsklasse E de hoogst haalbare klasse waarbij harde schijven worden vernietigd tot deeltjes van 10 mm². Let dus goed op tot welke veiligheidsklasse een datavernietiger kan vernietigen.

harde-schijf-vernietiging

Harde schijf voor en na fysieke vernietiging.

Vernietigingscertificaat

Na vernietiging van uw harde schijven ontvangt u (op aanvraag) een certificaat van vernietiging.

Wat zijn de voordelen van vernietigen door een datavernietiger?

  1. Snel, efficiënt en uw zorg wordt uit handen genomen.
  2. Onafhankelijke certificeringsregelingen maken datavernietiging betrouwbaar.
  3. U kunt grote hoeveelheden harde schijven tegelijk inleveren en laten vernietigen.
  4. Harde schijven worden milieuvriendelijk vernietigd omdat het restmateriaal wordt gerecycled.
  5. U bent er bij een gecertificeerde datavernietiger van verzekerd dat al uw data 100% vernietigd wordt.

Wat zijn de nadelen van vernietigen door een datavernietiger?

  1. Harde schijven zijn na vernietiging niet meer bruikbaar als zijnde harde schijf.
  2. Bij de vernietiging van kleine hoeveelheden harde schijven zullen de kosten relatief hoger zijn.

Comments are closed.